Zoutkamper werfwoningen, half vrijstaande huurwoningen

Op dit moment wordt de bouw gerealiseerd van 8 halfvrijstaande huurwoningen. 

Het bouwterrein voor de 8 huurwoningen vindt men aan de noordzijde van het dorp, daar waar de ligging aan het in 1860 gegraven Hunsingokanaal ruimte gaf aan diverse bedrijfsontwikkelingen. Onder andere een scheepswerf. Vandaar de naam “Werfwoningen”. Naast een zaadhandel en een gritfabriek was dit de oorspronkelijke vestiging van het bedrijf Heiploeg.

De firma’s Van der Heide en Van der Ploeg aanvankelijk respectievelijk actief op zee en op land als bodedienst, gingen samen in de verwerking van garnalen als bedrijf Heiploeg. Dit was het bedrijf die in 1999 na een forse brand een nieuwe plek aan de rand van het dorp kreeg. Na sloop kwam de oude plek vrij om woningen te bouwen.

Gedurende een lange periode was het de bedoeling dat de Woningstichting op het perceel aan de Woldringhstraat woningen zou realiseren in de Sociale Sector.

Vanwege allerlei redenen is dat niet gelukt.

Hendrikson Holding (nog immer actief in garnalenvisserij en verwerking) heeft daarom het initiatief genomen om op deze plek huurwoningen te bouwen. In de eerste plaats bedoeld voor de eigen bevolking die aangaf daar behoefte aan te hebben.

Inspiratie voor de vormgeving van de woningen is behalve in de bekende oude visserswoningen, gevonden in de bekende deurenloodsen (reserve sluisdeuren) van zwart geteerd hout en rode dakpannen. Ze doen ook denken aan de loodsen van de vroegere scheepswerf op deze plek.

De woningen zijn voor meerdere doelgroepen ontworpen. Jongere mensen zouden kunnen starten in de woning die immers 3 slaapkamers  bezit. Ook oudere bewoners kunnen in de levensloopbestendige woning blijven wonen, die namelijk over een ruime slaapkamer en een badkamer op de begane grond beschikt.    

Lees meer over duurzaam en levensloopbestendig wonen..