Duurzaam en levensloopbestendig wonen in Zoutkamp

Op dit moment wordt de bouw gerealiseerd van 8 halfvrijstaande huurwoningen. 

Doordat de woningen met hun achtergevel perfect op het zuiden liggen lenen de achterdakvlakken zich zeer goed voor het plaatsen van PV panelen. Deze zonnepanelen zorgen voor een hoge opbrengst en voorzien in meer dan de eigen behoefte.

Voorgevel en zijgevel

Achtergevel en zijgevel

De gevels worden bekleed met houten delen in een donkere kleur. Hiermee wordt verwezen naar de oude visserswoningen en de nog in het dorp aanwezige deurenloodsen.

De kozijnen zijn eveneens van hout. De gevels worden afgewerkt met zinken gevelranden. De houten goten worden ook bekleed met zink. De hemelwaterafvoeren zijn eveneens van zink. De daken worden belegd met roodbruine pannen. De achterdakvlakken zoals eerder gemeld worden belegd met PV zonnepanelen.

Begane grond

De indeling van de woning komt tegemoet aan de wens voor een levensloopbestendige woning. Er is gekozen voor een voordeur aan de straat en een hal die toegang geeft tot de trap, een toilet, de meterkast en de woonkamer. Op de begane grond is een slaapkamer grenzend aan de woonkamer gemaakt. Vanuit de slaapkamer kan een badkamer worden bereikt. De grote living biedt plaats aan zithoek, keukenblok en eethoek en een schuifpui geeft toegang tot de diepe tuin.

 

De bijkeuken biedt de mogelijkheid voor het plaatsen van een wasmachine en een droger maar wordt ook gebruikt in het koude seizoen als tochtportaal naar buiten. Via deze bijkeuken kan een berging worden bereikt met deur naar buiten. Op die wijze wordt weinig warmte verspild.

Verdieping

Met een indeling van de verdieping met slaapkamers en een badkamer kan tegemoet worden gekomen aan startende huishoudens. Via de trap biedt een overloop toegang tot 2 slaapkamers, een badkamer (optioneel) en een technische ruimte met de warmtepomp. Deze installatie zorgt voor verwarming en ventilatie van het huis. Tenslotte is er nog een vliering die met een vlizotrap kan worden bereikt.

Specificaties

Ben je benieuwd naar de voortgang van de Zoutkamper Werfwoningen?

Hou dan de nieuwspagina in de gaten!

Ontwikkelaar: Hendrikson Holding

Architect: Renso R. Woltjes

Aannemer: Bouwbedrijf Martin Oostra